Priame streamovanie z ATEM Television Studio cez OBS

ATEM Television Studio je výborná strižňa za danú cenu. Staršia aj nová verzia. Umožňuje hardvérový encoding do H.264 kódeku a ukladanie na disk pomocou priloženého softvéru Media Express. Cez Decklink kartu sa dá video cez HDMI alebo SDI signál priniesť do počítača a ďalej nahrávať alebo streamovať cez WireCast alebo OBS.

MX Light je tiež super program, ktorý umožňuje priamo streamovať z ATEM TVS do rôznych formátov, ale nie je zadarmo a nevie prikladať titulky a púšťať do streamu ďalšie videá ako OBS.

MXPTiny, ktorý je zadarmo vie nahrávať stream z ATEM TVS na disk, ale nevie streamovať.

OBS aj Wirecast dokáže prehrávať vstup z Decklink karty, ale ani jeden nedokáže naberať video z ATEM TVS.

Kombináciou MXPTiny, VLC a OBS však vieme zabezpečiť streamovanie videa/audia aj s prikladaním titulkov, lowerthirds a púšťaním ďalších videí a vôbec softvérovým strihaním.

Otvoríme MXPTiny a klikneme na Preview, ktorý otvorí okno VLC a v ňom sa prehráva video priamo z ATEM TVS strižne bez Decklinku. V OBS vytvoríme novú vrstvu Window Capture a zvolíme predchvíľou otvorené VLC okno. Toto okno môžeme minimalizovať, ale ak chceme mať najlepšiu kvalitu, treba mať okno VLC s natívnym rozlíšením a aby v okne neboli čierne pásy na bokoch, inak bude obraz v OBS buď rozmazaný, alebo zdeformovaný. A máme v OBS obraz a zvuk z ATEMu a môžeme s ním pracovať ako s akoukoľvek inou vrstvou v OBS. A nakoniec stačí spustiť streamovanie na ktorýkoľvek z podporovaných streamovacích serverov (YouTube, Twitch, ...).

Výhody:

Nevýhody:

Odkazy: